Vad har tjänstebilar, skatter miljö och Parkinson lag med varandra att göra?
Vi hoppar över nyttan med ständiga förändringar gällande skatter och förmåner för företag och anställda. Låt oss istället se till den positiva nyttan ur ett miljö- och samhällekonomsiksperspektiv
och konstatera att det någonstans i slutändan kostar skattemedel och detta i enlighet med Parkinsons lag skapar motsvarande improduktiv sysselsättning.
.jpg)
Att man skall ha system som gör att vissa bilar är skattebefriade eller har rabatterade förmånsvärden är det nog ingen som tror kan hålla i längden. De uteblivna skatteintäkterna behövs ju fortfarande.
Dagens subventioner av el och Plug-In hybrider kommer förr eller senare att nå vägs ände, vilket det redan gjort på många håll i världen, och nu närmar vi oss den punkten där gruppen bilköpare av miljösubventionerade bilar blir så stor andel av nyförsäljningen att det smärtar i statskassan.
Vi ser detta redan nu då belönings- och bestraffningssystemet (Bonus-Malus) måste justeras och det är ingen vild gissning att det kommer göras många gånger om framåt för att kompensera det skattebortfall som uppkommer i kölvattnet av miljö subventionerade bilar i form av minskade förmåns- och drivmedelsskatter.
Rapporter om stora infrastrukturs renoveringar duggar tätt just nu, lägg där till att man har ambitioner om elektrifiering. Vi minns alla miljödieslar, E95 bilar och gasbilar för att ta några exempel.
Även så tunga röster som Toyotas VD ifråga sätter om våra goda intentioner kanske i slutändan slår helt fel, läs Di artikel.
Vad är det då man har beslutat skall gälla för 2021
2021-01-01
- Uppräknade förmånsvärden, nytt prisbasbelopp och statslåneränta (minimal justering).
- Förmånsvärdesrabatten på miljöbilar försvinner med 40 % eller max 10.000 kr/år
2021-04-01
Justerade Bonus-Malus träder i kraft (gäller bara nya bilar registrerade före detta datum).

Liggande förslag
Vidare har man nya förslag ute som inte är beslutade vilka möter massiv kritik från många olika läger, så ifall de kommer beslutas återstår att se. Om det mot förmodan beslutas gäller det bara bilar registrerade efter 2021-07-01. Så man ska nog passa på att beställa bil nu för att slipp fundera på det.
Kort kan man säga att med detta regeringens förslag att det inte längre ska vara lika fördelaktigt att köra förmånsbil och kostnaden ska motsvara att ha bilen privat. Kritiken på detta förslag understryker att det är direkt kontraproduktivt om man strävar efter en nya bilflotta i Sverige med mindre miljöpåverkan som följd. Dessutom är kritiken stor på hur det skulle slå mot svensk ekonomi som är fordonsbaserad.

Tjänstebilens tankar kring förslaget om ökad förmånsskatt.
Med tanke på att elbilar och Plug-In hybrider är mycket dyrare bilar och kräver större kreditvärdighet av köpare/leasingtagare är det inte troligt att en privatperson väljer en dyrare miljöbil om han själv står för krediten/kostnaden istället för företaget.
I ett land med Europas näst högsta privata kreditskuld, bara Danmark har högre, och då är de på andra sidan en överhettat fastighetsmarknad, skall man inte ta för givet att varken kreditinstitut och eller privat personer är lika sugna på att göra samma val/beslut på privat nivå som på företagsnivå.
Det är nog ingen vild gissning att dra slutsatsen att om man inte får bilen från företaget så kommer den privata bilen att både vara en billigare variant och användas längre, troligast en bättre begagnad. Suget på bättre begagnat har vi redan set i år och den kommer troligen att förstärkas.
Om man bara ägnar några minuter åt konsekvensanalys så inser man att det finns många starka argument för att inte låta detta gå igenom om man nu vill ha en yngre bilflotta. Men med det sagt så är politik annat än rationellt som bekant utan styrs ofta av dogma och här är nog frågan snarare en kraftmätning mellan rättvisa och miljö/klimat som vår regering bjuder på, vi får se vad som kommer ut som segrare i den kampen. Författaren till parkingslonslag C Northcote Partkingson beskrev ett fenomen som han kallade för ”avinit” (avundsjuka + inkompetens) som en mycket destruktiv kraft inom offentlig förvaltning och styrning, låt oss hoppas att vi kan hålla aviniten stången.